El món canvia degut a l'activitat humana, no hi ha dubte al respecte, ens han avisat fa temps. En conjunt s'anomena canvi climàtic. I estem buscant solucions. Alguns humans es resisteixen al canvi.
- Primer vam viure el tema de: "El canvi climàtic no existeix", o la seva variant "el món sempre ha tingut cicles de calor/fred, això no ho ha generat l'home". Crec que ja estem lluny d'això i que aquest debat ha passat. Caldria veure qui pagava diners per fer campanyes al respecte, qui seguia el manual rus de desinformació... El que sempre m'agrada de la ciència és que no es subornable, tard o d'hora surt. El problema és si la solució arriba massa tard.
"Les fonts d'energia renovable no serveixen perquè són intermitents, el sol no brilla sempre, el vent no bufa sempre." Doncs ja està, ens podem morir tots. Quina M. d'actitud és aquesta? Cal buscar solucions, xarxes elèctriques més grans (el sol brilla sempre a algun lloc, el vent bufa a algun lloc), bateries de xarxa (tèrmiques (de sorra, de pedres), REDOX, aire comprimit, hidràuliques...). Un resum aquí. Però la resignació no és el camí. Hi ha literatura extensa sobre el tema, i s'està avançant ràpid en cada una de les tecnologies que he mencionat.
"Els cotxes elèctrics contaminen més de fabricar que els de gasolina" Ara per ara, sí, doncs ja està tots morts. Mmmmm... Doncs cal mirar més... Perque si tenim en compte la vida útil del vehicle a partir de N kilòmetres recorreguts doncs ja surt més a compte (a nivell de CO2) l'elèctric. La N, que sigui més gran o més petita depèn de l'origen de l'energia amb la que es carrega el cotxe elèctric. I la contaminació (actualment) es generarà on estigui la central de torn, no dins de la ciutat. I amb el temps, quan les renovables siguin majoria doncs no hi haurà tanta contaminació, però és una transició, no és d'un dia per l'altra.
"No hi ha prou materials per fabricar tantes bateries" Doncs res, tots morts.
O potser podem anar fent amb el que tenim i anem investigant nous tipus de bateries. REDOX? De sodi? I potser si mirem bé, va i resulta que trobem més liti en llocs on no sabíem que hi havia (A Rajasthan, a Iran, a França, als USA). I si no fem servir tantes bateries i fem servir tecnologies taaaan avançades com el troleibús? O posem una catenària per camions a l'autopista (els camions tindrien bateries petites per fer els pocs quilòmetres que han de fer per arribar al magatzem)? Potser aleshores no calen tants materials i els que hi han els fem servir més racionalment.
"Les bateries es degraden i perden capacitat" Doncs res, tots morts. O potser podem fer bateries amb un cicle de vida millor, com les LFP, o les REDOX, o anem investigant el tema...
"les bateries exploten i es cremen soles" Doncs res, tots morts. Ah, a veure el gas natural que va fer explotar un edifici de París, o el pis de Cornellà del costat del CorteIngles... A veure els cotxes de gasolina que també es cremen... A veure el telèfon/tablet/portàtil que fas servir, llença-ho que es pot cremar... O intentem fer-les millor, de millor qualitat en lloc de com sempre anar reduint costos i tot més "farato". O potser en un trasto pensat per anar a 25km/h, trucar el firmware i que pugui anar a 80... Els carburadors de les Vespino trucats també donaven problemes.
"Les [bateries//pales d'aerogenerador] contaminen molt i que farem al final de la seva vida útil, no es reciclen" Doncs res, tots morts No se a mi una pala d'aerogenerador no m'agrada viure al seu costat, és lletja, però no hem mata de càncer com un residu nuclear. Tampoc he vist a cap abocador d'escombraries bateries de cotxe fetes servir... Perquè les venen a Ebay com bateries domèstiques. Poc a poc van apareixent plantes de reciclatge (1, 2, 3), perquè és una transició. No vol dir que tot està a lloc d'avui per demà.
"Es que la xarxa elèctrica no està preparada per subministrar tanta energia" Doncs res, tots morts. O potser podem augmentar la capacitat de la xarxa amb els MILERS de milions de euros que guanyen les companyies. O pobrets no podran comprar un vaixell nou cada any... També qui va ser el llest que va decidir donar milers i milers de milions a dictadures arabs que no ens tenen gaire simpatia (els nostres avantpassats també van ser cafres amb ells) perquè ens venguessin les seva energia en forma de petroli... I amb algun rei pillant comissió... Si s'ha d'augmentar la capacitat de la xarxa doncs es posa fil a l'agulla i anem fent, però la resignació no és l'actitud. Perquè no es poden fer noves línies elèctriques de superalta tensió en corrent continuu més eficients que les normals en AC? O soterrades per evitar incendis?
"Volem vaques i no plaques/aerogeneradors" o la seva variant "Es que espatllen el paisatge" o "Es que l'habitat de l'àliga quatribarrada/la sargantana X/moren ocells que xoquen amb les pales". també hi ha la variant "es que les plaques ocupen terres de conreu del poble". Doncs res, no posem i tots morts. No s'adonen de la magnitud del tema? El Sahara als Pirineus. Quin coi d'habitat volen preservar? No quedarà res! Un desert molt maco. Quin paisatge? Dunes tindrem. Ara resulta que el permafrost del Pirineu s'està desfent, i és possible que hi hagi esllavissades de terra i les muntanyes seran diferents... Es poden fer aerogeneradors que tinguin més respecte amb els ocells, com diuen, "estan en ello", però de mentres cal correr. Perque amb la sequera no hi ha insectes, si no hi ha insectes no hi ha ocells. I amb la sequera tampoc hi ha terres de conreu...
Doncs res, cal tenir una actitud positiva vers la transició, acceptar els errors i millorar-los, evitar caure en campanyes de desinformació, de "greenwashing" o "astroturfing" (són dos conceptes interessants) i no resignar-se a no fer res i seguir igual. I pensant en els nostres fills (clar, "think of the children") cal plantejar-se en quin costat volem estar, en el que es resisteix al canvi o en el que intenta millorar?
|