Durant la Setmana Santa hem visitat el castell de Mora de Rubielos. Aquest castell és un monument representatiu del gòtic mediterrani, situat a la part més alta del poble sobre un promontori rocós. Amb anterioritat a l'actual edifici existia una altra fortificació, possiblement musulmana de la que poc es sap. El poble fou reconquistat als musulmans al 1171 Alfons II El Cast.
Aleshores el castell va a parar a mans de Pedro Ladrón per una donació del Rey Pedro II (fill d'Alfons II) a l'any 1198. El rei Jaume I El Conqueridor va donar a la baronia de Jérica, Castelló, al seu fill bastard Jaume i aquesta incloïa la vila de Mora, això era a l'any 1255.
Amb motiu de la guerra dels Peres, entre Pere IV d'Aragó i Pere I de Castella, el castell és conquerit pels castellans al 1363 i recuperat a l'any següent pels aragonesos, on els pobladors de Mora obren les portes de la vila a les tropes aragoneses. Aleshores Pere IV li otorga privilegis de Vila a Mora i passa a estar sota autoritat reial des d'aquell moment.
El 1367 els senyors de Jérica venen Mora i el castell a Hug II, bescompte de Cardona i aquest al cap d'un mes ho torna a vendre a Don Blasco Fernández de Heredia per 260.000 lluïres barceloneses.
Serà aquesta família, els Fernández de Heredia, els que construiran l'actual castell i es convertiran en els senyors de Mora. Don Juan Fernández de Heredia (1310 a 1396) fou el pare de la dinastia que regirà Mora durant 5 segles i va arribar a ser Gran Maestre de l'Ordre de Sant Juan de Jerusalen, castellà d'Amposta. També va ser la figura més rellevant d'aquesta família i de gran importància en l'edat mitja aragonesa. Va ser conseller de reis i Papas, home de gran cultura va escriure algunes obres, i va traduir i compilar altres. A partir de la seva mort els seus hereus es van tenir que dir tots Juan. Els Fernández Heredia van ampliar els seus territoris fins aprop de Saragossa i van obtenir el títol de Comptes de Fuentes de Ebro. El 1494 Mora passa a ser un marquesat per privilegi reial. Al 1614 el Juan Fernández de Heredia de torn va cedir el castell als franciscans per tal de que hi instal·lin un convent.
Al 1700 un gran incendi va destruir gran part de l'edifici, i es van cremar els arxius i la biblioteca. Després de l'incendi es van fer reformes que van alterar l'aspecte del castell. Amb l'amortització de Mendizabal al 1835 la propietat del castell passa a ser municipal, i es destina a presó del districte. Fou un bastió liberal i va ser danyat extensament en les guerres carlistes.
Després de les guerres carlistes seguirà com a presó, encara que finalment va ser una caserna de la Guàrdia Civil després de la guerra civil (al 1936) i posteriorment abandonat fa unes dècades.
Al 1931 va ser declarat Monument Nacional, i Mora com a poble va ser declarat Conjunto Histórico-artístico al 1978. La restauració del castell va començar al 1972, a càrrec de D. Antonio Almagro Gorbea.
Del castell es pot visitar el pati d'armes porticat, els estables, el gran saló, la sala abans del dormitori, el dormitori del senyor, la masmorra, la gran sala i els soterranis. El preu de l'entrada és de 2EUR els adults i 1EUR el nens. Realment val la pena la visita. Recomanat!